Cine suntem

Toți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți!

Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează.

 

Suntem o platformă civică, formată din cetățeni și organizații guvernamentale, care s-au unit în jurul unor valori și principii democratice fundamentale , pentru a apăra și promova drepturile și libertățile cetățenești.

Am decis să acționăm din cauza asaltului asupra drepturilor și libertăților cetățenești în România și în regiune. La noi, presiunea iliberală, care poate împinge România pe un drum autoritarist, este condusă de Coaliția pentru Familie (CpF), o alianță de organizații, sprijinită de biserici și culte religioase, precum și de politicieni, care militează pentru o redefinire a societății pornind de la alte concepte decât cele democratice.

Referendumul pentru modificarea Constituției, prin care CpF vrea să definească limitativ familia, este doar calul troian care introduce în spațiul public o agendă iliberală complexă, ce vizează inclusiv drepturile și locul femeii în societate, educația copiilor, serviciile de sănătate, etc.

Întrucât scopul este limitarea unor drepturi și libertăți, CpF folosește două instrumente democratice – referendumul și inițiativa cetățenească – pentru a slăbi democrația românească.

Dar pentru ca drepturile și libertățile cetățenilor, formulate în Constituție și în documentele internaționale la care România este parte, să fie vii este nevoie de un RESPECT egal și reciproc al tuturor cetățenilor, indiferent de gen, religie, vârstă, educație, stare civilă, situație materială, orientare sexuală, credințe sau valori personale.

Fără respect, drepturile și libertățile cetățenilor sunt literă moartă!

De aici atât numele nostru – « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți » – cât și cele două obiective mari de acțiune :

  1. Pe termen scurt, ne propunem oprirea referendumului în varianta dorită de CpF. Considerăm că un referendum al cărui obiectiv este limitarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor nu este un exercițiu de suveranitate, ci o manipulare a unui grup din societate împotriva altui grup.
  2. Pe termen lung, ne propunem să dezvoltăm proiecte și programe care să contribuie la dezvoltarea culturii civice și politice, conform valorilor democratice.

 

 Platforma « RESPECT »  nu are personalitate juridică și nu reprezintă pozițiile sau agendele individuale ale membrilor săi, ci doar obiectivul pentru care a fost creată, așa cum este formulat în documentul de viziune. Secretariatul Platformei este asigurat de Asociația Pro Democrația.