Respectăm decizia CCR privind referendumul, dar atragem atenția că Guvernul nu a primit un CEC în alb!

0
2006

« Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți » respectă decizia luată azi de Curtea Constituțională a României (CCR), potrivit căreia legea de revizuire a Constituţiei este conformă dispoziţiilor constituţionale, dar atrage atenția că această hotărâre nu reprezintă un CEC în alb pentru Guvern și pentru toate autoritățile responsabile, în ceea ce privește modul de organizare a consultării populare. De asemenea, « Respect » încurajează alegătorii să stea acasă în ziua referendumului și să nu valideze prin vot o astfel de inițiativă dăunătoare și periculoasă.

« Respect », platformă civică cu peste 110 organizații, a solicitat CCR să declare neconstituțională inițiativa de redefinire a familiei în Constituție, considerând că inițiativa de modificare a Articolului 48 depășește limitele revizuirii Constituției, întrucât încalcă două principii fundamentale de drept. În primul rând, introduce doi noi subiecți ai dreptului constituțional, „bărbatul” și „femeia”, în timp ce legea fundamentală stabilește drepturi, în întreg textul său, pentru „persoană” și, eventual, „cetățean”. Mai grav, modificarea Art. 48 poate conduce la discriminare pe criteriul gen, întrucât instituie o ierarhie în cadrul căsătoriei – întâi bărbatul, ca subiect de drept, apoi femeia, au dreptul la căsătorie. Or, Constituția utilizează termenul „soți” tocmai pentru a întări egalitatea în drepturi și responsabilități pentru cei care formează o familie bazată pe căsătorie, inclusiv responsabilități egale în creșterea și educarea copiilor.

Organizații internaționale, precum ILGA-EUROPE, Amnesty International și ECSOL au intervenit la CCR, pentru a aduce în discuție dreptul la viață de familie al cuplurilor de același sex, mai ales în urma deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, ce reglementează faptul că, odată dobândit statutul de soț, acesta nu poate dispărea la simpla trecere a unei granițe.

« Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți » rămâne consecventă ideii care a dus la formarea sa, în 2017, potrivit căreia acest referendum este periculos și dăunător pentru societatea românească, accentuând clivajele și îndreptarea României spre autoritarism. Este, de asemenea, un referendum inutil, deoarece legislația românească prevede clar genul persoanelor care se pot căsători. Referendumul urii este doar un instrument pentru a avansa o agendă retrogradă și nedemocratică.

În aceste condiții, « Respect » încurajează alegătorii să stea acasă în ziua referendumului și să nu valideze prin vot o astfel de inițiativă dăunătoare și periculoasă. Boicotarea referendumului este modul în care societatea poate duce la invalidarea consultării, fiind o acțiune asumată și responsabilă.

Romanița Iordache, expert jurist senior al Agenției Fundamentale pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene: „Modificarea Constituției pentru redefinirea familiei este un demers care instigă la ură împotriva tuturor familiilor care nu sunt bazate pe căsătorie și divizează inutil societatea, întru-un moment în care nevoile reale ale familiilor sunt ignorate de o clasă politică indolentă.”

« Respect » subliniază că Guvernul și instituțiile implicate în organizarea referendumului trebuie să garanteze conform prevederilor legale :

1. Transparență maximă și corectitudine în realizarea achizițiilor publice, și în utilizarea banilor publici;
2. Monitorizarea electronică a participării la vot, pentru a preveni fraudele de orice fel, inclusiv în ceea ce privește prezența la urne, ținând cont de fraudarea constatată la referendumul anterior;
3. Informarea corectă asupra subiectului supus votului popular și accesul tuturor actorilor interesați la dezbaterile publice, conform cadrului legal;
4. Prevenirea discursului urii, care ar duce la fracturi grave în societate și ar avea consecințe negative pe termen lung, cu atât mai mult cu cât referendumul este îndreptat împotriva unor categorii sociale minoritare.