Interzicerea desfășurării conferinței Women Talk la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focșani este un atac la libertatea de exprimare, un act de discriminare și de cenzură

0
3890

Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți condamnă ferm presiunea exercitată asupra elevilor de liceu din Focșani care au organizat conferința “Women Talk” în data de 24 februarie 2018. Demersurile de a împiedica desfășurarea conferinței reprezintă un atac la adresa libertății de exprimare, un act de cenzură și un act de discriminare, pus în practică de instituții publice, în urma presiunilor unor organizații care se opun constant drepturilor și libertăților cetățenești și promovează un climat de intoleranță și de ură. Potrivit relatărilor din mass-media și din declarațiile persoanelor implicate, aceste organizații au mobilizat instituții care ar trebui să protejeze libertatea de exprimare, drepturile omului și accesul la informare și educare[i]. Acțiunea lor reprezintă o instigare la discriminare și este contrară legii, iar autoritățile publice ar trebui să reziste unor astfel de presiuni și să le sancționeze.

Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia a anulat evenimentul după ce a primit plângeri de la membri și susținători ai Coaliției pentru Familie, deși este o instituție publică locală în care toți cetățenii României trebuie să aibă acces. Observăm cu îngrijorare atitudinea părtinitoare a acestei instituții care găzduise cu o lună în urmă o dezbatere publică organizată de Platforma Împreună, asociată Coaliției pentru Familie[ii].

Observăm cu maximă îngrijorare mecanismele complexe antrenate în oprirea evenimentului în cadrul căruia urma să se discute despre egalitate de gen, drepturile femeilor, ale romilor, ale persoanelor LGBT, discriminare, stereotipuri și prejudecăți și atragem atenția asupra pericolului generalizării unor astfel de manifestări discriminatorii și de încălcare a libertății de expresie.

Baroul Vrancea, în cadrul căruia activează purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, Ana-Corina Săcrieru, a transmis o adresă către mai multe instituții din județ, printre care și Inspectoratul Școlar Județean. Potrivit reacțiilor mai multor avocați, punctul de vedere a fost comunicat fără a se discuta în consiliul baroului[iii]. Presa arată că decanul baroului a declarat că s-a consultat, înainte de a trimite adresa cu pricina, cu Ana-Corina Săcrieru, avocat în cadrul Baroului Vrancea și purtătoare de cuvânt a Coaliției pentru Familie”[iv].

Acestor organizații și instituții care se luptă cu adolescenți de liceu li s-a alăturat și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Condamnăm și tentativele de manipulare a informațiilor legate de Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestic, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul, în condițiile în care în anul 2017 România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar numărul cazurilor de violență în familie a crescut la 20.531 potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Credem că este meritoriu faptul că elevi de liceu sunt activi în comunitatea în care învață și locuiesc și că avem obligația morală de a le sprijini demersurile care nu contravin drepturilor și libertăților cetățenești, ci dimpotrivă lărgesc într-o manieră inclusivă cadrul de informare și educare.

Ca urmare a instigării din partea reprezentanților Coaliției pentru Familie, autoritățile locale au împiedicat exercitarea dreptului la libertatea de opinie și de exprimare și a dreptului la libertatea de întrunire al organizatorilor și persoanelor interesate.

Îngrijorătoare este și tentativa Coaliției pentru Familie de a generaliza astfel de acte de cenzură și de a le transforma în politică de stat[v]. Faptul că reprezentanții Coaliției pentru Familie încearcă să se substituie deciziei adolescenților și părinților acestora și au pretenția de a decide care este conținutul educațional adecvat pentru copiii României reprezintă o reminiscență a unor atitudini care nu își au locul într-un stat democratic.

În aceste condiții, Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți susține demersurile legale pe care le întreprinde Asociația ACCEPT care asigură susținerea persoanelor afectate de interzicerea desfășurării evenimentului în Ateneul Popular în vederea sancționării tuturor celor responsabili.

_________________________________

[i] http://casajurnalistului.ro/coalitia-discriminare/

[ii] https://ateneu-pastia.ro/dezbatere-publica/

[iii] https://www.stiridefocsani.ro/baroul-vrancea-ingrijorat-de-egalitatea-de-gen

[iv]https://www.elle.ro/lifestyle/vrancea-baroul-inspectoratul-scolar-coalitia-pentru-familie-incurajeaza-discriminarea-se-opun-conferintei-women-talk-589262/?utm_source=ElleOwn&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-Post

[v] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22313312-coalitia-pentru-familie-sesiza-parlamentului-romaniei-pentru-opri-programul-promovare-homosexualitatii-pentru-minori-scoli-dupa-niste-elevi-din-focsani-organizat-conferinta-despre-discriminarea-femeil.htm.