Recent au circulat pe internet credințele Părintelui Daniel despre supraviețuitoarele violenței sexuale: “Nu vom vedea vreo femeie care trăiește după Cuvântul lui Dumnezeu să fie violată. Dumnezeu nu îngăduie asta!”. Nu spune nimic despre bărbații care ar trebui să asculte Cuvântul lui Dumnezeu sau să respecte legea, ci crede cu tărie că femeile sunt vinovate pentru viol.

Părintele face parte dintre cei 55% dintre români care consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2016). Sigur au făcut ele ceva, sigur au umblat singure pe stradă, fără protecția unui bărbat, cine știe ce fustă scurtă au purtat sau sigur nu au ascultat Cuvântul lui Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă Română, instituție pe care o reprezintă părintele Daniel, se află pe primul loc în ceea ce privește nivelul încrederii publice în instutiile sociale (INSCOP, 2016), deci deține o anumită putere simbolică. Atunci când părintele Daniel, reprezentant al B.O.R, susține sus și tare că femeile sunt vinovate pentru viol, Cuvântul părintelui Daniel legitimează violul!

Dar oare părintele știe câte violuri maritale există în sfânta familie căsătorită și tradițională? Dar despre abuzurile sexuale trăite de minori în familie și în afara ei știe? În 2016 au fost înregistrate la poliție 211 cazuri de violență sexuală asupa unui minor în familie, dintre care victime au fost 185 de fete și 26 de băieți (Poliția Română, 2017). La fiecare două zile un membru al familiei a agresat sexual o minoră din familie.

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nașterile în rândul fetelor cu vârstă sub 15 ani. 676 de fete cu vârsta sub 15 ani au născut în 2015, iar cele mai multe dintre aceste sarcini sunt ca urmare a unor abuzuri sexuale (Monitorul Social, 2017).

15.623 de fete cu vârsta sub 15 ani au născut între 1990-2015 (Datele INS, 2017). În fiecare zi cel puțin o fată cu vârsta sub 15 ani a dat naștere unui copil în România. În peste două treimi dintre aceste cazuri vârsta taților este de peste 20 de ani sau necunoscută (Datele INS, 2017).

Mii de fete din România au dat naștere unui copil ca urmare a abuzurilor sexuale și nu se știe câte cazuri de abuzuri sexuale rămân neraportate. Violența sexuală este normalizată prin complicitatea noastră, a familiei, a comunității, a societății atunci când decidem să blamăm victimele, precum părintele Daniel. Supraviețuitoarele violenței sexuale au dreptul la #respect!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentToți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți!
Articolul următorPopulismul, moartea democrației
Andreea Bragă
Andreea Bragă este Directoare Executivă la Centrul FILIA și este interesată cu precădere de prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și în promovarea unei abordari feministe incluzive care să țină cont de interesele diverse ale femeilor.